ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024r. |
||
Chleb wiejski* 60g ( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól) Masło 82% 10g Kiełbasa sucha krakowska 30g *mięso wieprzowe (do wyprodukowania 100 g wyrobu wykorzystano 134 g mięsa wieprzowego), mięso wołowe (do wyprodukowania 100 g wyrobu wykorzystano 15 g mięsa wołowego), sól, przyprawy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Możliwa obecność: glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka (wraz z laktozą) i ich pochodnych Kiełki rzodkiewki 5g Pomidor w plasterkach 20g Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml
Jabłko 50g |
Zalewajka z ziemniakami, na kiełbasie głogowskiej*, koperkiem zielonym, zabielana śmietaną 30% 250ml - kiełbasa głogowska* ( mięso wieprzowe 97% ), żurek siewierski, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, sól, pieprz, koperek zielony, majeranek, czosnek świeży, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu Naleśniki z serem białym i dżemem z czarnej porzeczki 150g - mąka pszenna tortowa, cukier z prawdziwą wanilią, jajka, mleko 2%, olej rzepakowy, ser biały - śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej, -jogurt naturalny* ( *mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych, cukier trzcinowy, dżem z czarnej porzeczki 100%* czarna porzeczka (100g czarnej porzeczki zużyto na 100g produktu), zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelujaca – pektyny Kompot wiśniowy 200ml - woda, wiśnie, cukier |
Shejk bananowo – miętowy 180ml - maślanka naturalna, *maślanka naturalna pasteryzowana, mleko pasteryzowane, mleko odtłuszczone w proszku, żywe kultury bakterii banan, cukier trzcinowy, świeża mięta
|
WTOREK 14.05.2024r. |
||
Chleb wiejski* ( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól Chleb żytni 100%* *zakwas chlebowy ( mąka żytnia, woda), mąka żytnia, woda, cukier, drożdże, sól 60g Masło 82% 10g Szynka konserwowa 15g - mięśnie z szynki wieprzowej 76% Smarowidło z sera białego i buraczków – wyrób własny 30g ser biały - śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej, -jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych, buraczki ugotowane, cebula, ogórek kiszony Kakao naturalne* z mlekiem 2% 200ml *kakao o obniżonej zawartości tłuszczu ( zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%). Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml
Banan 50g |
Zupa juszka z warzywami, pietruszką zieloną, 250ml -marchew, seler, pietruszka, por, sól, pieprz, kasza jęczmienna mazurska, ziemniaki, pietruszka zielona, ziele angielskie, liść laurowy Ziemniaki 150g Filet z kurczaka po parysku 70g - filet z kurczaka, jajka, mąka pełnoziarnista, przyprawa do drobiu* *sól, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie, olej kujawski Surówka z selera z rodzynkami 80g - seler, rodzynki, jabłko, -jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych, Kompot owocowy 200ml - woda, czarna porzeczka, truskawka, aronia, śliwka, cukier |
Arbuz 200g |
ŚRODA 15.05.2024r. |
||
Chleb wiejski* 60g ( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól) Masło 82% 10g Jajko w plasterkach 30g Ogórek zielony 20g Wędlina Kurczak złoty 30g - filet z kurczaka 77% Kawa zbożowa* - zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy-prażone z mlekiem 2% dosładzana cukrem 200ml Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml
Melon 50g |
Zupa pieczarkowa z łazankami, warzywami, pietruszką zieloną, zabielana śmietaną 30% 250ml - marchewka, seler, pietruszka, por, pieczarki, masło, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu *mąka makaronowa pszenna Ryż brązowy 40g Bitki schabowe 70g w sosie pieczeniowym - schab wieprzowy b/k, czosnek świeży, majeranek, sól, pieprz, olej rzepakowy, mąka pszenna Sałata lodowa z sosem vinegrett – wyrób własny - cytryna, olej rzepakowy, musztarda* ( woda, gorczyca, cukier, ocet, sól, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, estrakt z przypraw), cukier trzcinowy Kompot z czerwonej porzeczki 200ml - woda, czerwona porzeczka, cukier
|
Zapiekanki z szynką i serem żółtym – wyrób własny francuz* 14g *mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, lecytyna, środki do przetwarzania maki: kwas askorbinowy, enzym (pszenica), szynka konserwowa 15g - mięśnie z szynki wieprzowej 76% Ser żółty edam 20g - mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Herbata owocowa ( pigwa, truskawka) 200ml
|
CZWARTEK 16.05.2024r. |
||
Chleb żytni 100% 60g - zakwas chlebowy ( mąka żytnia, woda), mąka żytnia, woda, cukier, drożdże, sól Masło 82% Szynka Jagna 15g - mięśnie z szynki wieprzowej 80% Papryka czerwona 20g Ser biały śmietankowy w plastrach 15g skład: ser twarogowy, żelatyna, białka mleka, sól, zioła 0,6%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy Herbata malinowa 200ml
Mus Magiczny 100ml Skład: jabłko, truskawka, banan, aronia, lio ananas
|
Zupa brokułowa z ziemniakami, warzywami, pietruszką zieloną, zabielana śmietaną 18% 250ml - udka z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, brokuł mrożony, por, pietruszka zielona, ziemniaki, sól, pieprz, śmietana 18% *śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych Kluski na parze* 150g - mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, jaja, serwatka w proszku ( z mleka), cukier, sól. Może zawierać soję, łubin z sosem jogurtowo – jagodowym -jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych Jagody mrożone, cukier Kompot owocowy 200ml - woda, czarna porzeczka, truskawka, aronia, śliwka |
Galaretka owocowa z brzoskwinią 150g - agrestowa - truskawkowa *galaretka truskawkowa cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, estrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny) *galaretka agrestowa cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina |
PIĄTEK 17.05.2024r. |
||
Chleb wiejski* 60g ( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól) Masło 82% Ser żółty gouda 20g - mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato Ogórek małosolny 20g Pasta z kiełbasy 20g wyrób własny - mięso wieprzowe 98% *musztarda -woda, gorczyca, cukier, ocet, sól, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, estrakt z przypraw masło, majonez kielecki Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%). Bez substancji konserwujących. Kawa zbożowa* - zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy-prażone z mlekiem 2% Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml
Lemoniada – wyrób własny 200ml - cytryna, limonka, mięta, woda przegotowana |
Zupa nylonowa z warzywami i pietruszką zieloną 250ml - marchewka, seler, pietruszka, por, kasza manna, pietruszka zielona, kurczak, sól, pieprz mielony Ziemniaki 150g Ryba smażona 80g - ryba filet z Miruny, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, pieprz, sól Surówka z nowej kapusty kiszonej 80g - kapusta kiszona, cebula, marchewka, jabłko, szczypta cukru trzcinowego, olej rzepakowy Kompot wiśniowy 200ml - woda, wiśnie, cukier
|
Truskawki świeże 200g |
MIĘDZY POSIŁKAMI PODAWANA JEST WODA MINERALNA NIEGAZOWANA
BEZ OGRANICZEŃ
Substancje uczulające:
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024r. |
||
*mąka pszenna, gluten *gorczyca
|
*jajka *mąka pszenna, gluten *mleko
|
*mleko |
WTOREK 14.05.2024r. |
||
*mąka pszenna, gluten *gorczyca *mleko |
*seler w zupie *jajka *seler *mleko |
|
ŚRODA 15.05.2024r. |
||
*mąka pszenna, gluten *jajko *mleko
|
*seler w zupie *mąka pszenna, gluten *gorczyca |
*mąka pszenna, gluten *mleko |
CZWARTEK 16.05.2024r. |
||
*gorczyca *mleko
|
*seler w zupie *mąka pszenna, gluten *jajka *mleko |
*mleko |
PIĄTEK 17.05.2024r. |
||
*mąka pszenna, gluten *gorczyca *mleko |
*seler w zupie *mąka pszenna, gluten *jajka |
|