ŚNIADANIE

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK  13.05.2024r.  

Chleb wiejski* 60g

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól)

Masło 82% 10g

Kiełbasa sucha krakowska 30g

*mięso wieprzowe (do wyprodukowania 100 g wyrobu wykorzystano 134 g mięsa wieprzowego), mięso wołowe (do wyprodukowania 100 g wyrobu wykorzystano 15 g mięsa wołowego), sól, przyprawy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu.

Możliwa obecność: glutenu, gorczycy, selera, soi, mleka (wraz z laktozą)

i ich pochodnych

Kiełki rzodkiewki 5g

Pomidor w plasterkach 20g

Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml

 

 

Jabłko 50g

Zalewajka z ziemniakami,

na kiełbasie głogowskiej*, koperkiem zielonym, zabielana śmietaną 30%  250ml

- kiełbasa głogowska* ( mięso wieprzowe 97% ), żurek siewierski, marchew, seler, pietruszka, ziemniaki, sól, pieprz, koperek zielony, majeranek, czosnek świeży, ziele angielskie, liść laurowy,

śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu

Naleśniki z serem białym

i dżemem z czarnej porzeczki

150g

- mąka pszenna tortowa, cukier

z prawdziwą wanilią, jajka, mleko 2%, olej rzepakowy,

ser biały

- śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej,

-jogurt naturalny* ( *mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych, cukier trzcinowy, dżem z czarnej porzeczki 100%* czarna porzeczka (100g czarnej porzeczki zużyto na 100g produktu), zagęszczony sok jabłkowy, zagęszczony sok cytrynowy do korekty smaku kwaśnego, substancja żelujaca – pektyny

Kompot wiśniowy 200ml

- woda, wiśnie, cukier

Shejk bananowo – miętowy 180ml

- maślanka naturalna,

*maślanka naturalna pasteryzowana, mleko pasteryzowane, mleko odtłuszczone w proszku, żywe kultury bakterii

banan, cukier trzcinowy, świeża mięta

 

WTOREK     14.05.2024r.

Chleb wiejski*

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól

Chleb żytni 100%*

*zakwas chlebowy ( mąka żytnia, woda), mąka żytnia, woda, cukier, drożdże, sól

60g

Masło 82% 10g

Szynka konserwowa 15g

- mięśnie z szynki wieprzowej 76%

Smarowidło z sera białego

i buraczków

– wyrób własny 30g

ser biały

- śmietanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej,

-jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych,

buraczki ugotowane, cebula, ogórek kiszony

Kakao naturalne*

z mlekiem 2% 200ml

*kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

( zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%). Produkt może zawierać śladowe ilości soi, mleka i glutenu

Herbata z cytryną  dosładzana cukrem  200ml

 

Banan 50g

Zupa juszka z warzywami, pietruszką zieloną,

250ml

-marchew, seler, pietruszka, por, sól, pieprz, kasza jęczmienna mazurska, ziemniaki,  pietruszka zielona, ziele angielskie, liść  laurowy

Ziemniaki 150g

Filet z kurczaka po parysku 70g

- filet z kurczaka, jajka, mąka pełnoziarnista, przyprawa do drobiu*

*sól, imbir, curry, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, kolendra, kminek, goździki oraz ziele angielskie, olej kujawski

Surówka z selera

z rodzynkami 80g

- seler, rodzynki, jabłko,

-jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych,

Kompot owocowy  200ml

- woda, czarna porzeczka, truskawka, aronia, śliwka, cukier

Arbuz 200g

ŚRODA         15.05.2024r.

Chleb wiejski* 60g

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże,

sól)

Masło 82% 10g

Jajko w plasterkach 30g

Ogórek zielony 20g

Wędlina Kurczak złoty 30g

- filet z kurczaka 77%

Kawa zbożowa*

- zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy-prażone

z mlekiem 2%

dosładzana  cukrem 200ml

Herbata z cytryną  dosładzana cukrem  200ml

 

Melon 50g

Zupa pieczarkowa 

z łazankami, warzywami,  pietruszką zieloną, zabielana śmietaną 30%  250ml

- marchewka, seler, pietruszka, por, pieczarki, masło, liść laurowy, ziele angielskie, cebula,

śmietana 30% *śmietanka pasteryzowana kremowa 30% tłuszczu

*mąka makaronowa pszenna

Ryż brązowy 40g

Bitki schabowe 70g w sosie pieczeniowym

- schab wieprzowy b/k, czosnek świeży, majeranek, sól, pieprz, olej rzepakowy, mąka pszenna

Sałata lodowa z sosem vinegrett – wyrób własny

- cytryna, olej rzepakowy, musztarda*

( woda, gorczyca, cukier, ocet, sól, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, estrakt z przypraw), cukier trzcinowy

Kompot z czerwonej porzeczki  200ml

- woda, czerwona porzeczka, cukier

 

Zapiekanki z szynką i serem żółtym – wyrób własny

francuz* 14g

*mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, lecytyna, środki do przetwarzania maki: kwas askorbinowy, enzym (pszenica),

szynka konserwowa 15g

- mięśnie z szynki wieprzowej 76%

Ser żółty edam 20g

- mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato

Herbata owocowa

( pigwa, truskawka) 200ml

 

 CZWARTEK        16.05.2024r.

Chleb żytni 100% 60g

- zakwas chlebowy ( mąka żytnia, woda), mąka żytnia, woda, cukier, drożdże, sól

Masło 82%

Szynka Jagna 15g

- mięśnie z szynki wieprzowej 80%

Papryka czerwona 20g

Ser biały śmietankowy

w plastrach 15g

skład: ser twarogowy, żelatyna, białka mleka, sól, zioła 0,6%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Herbata malinowa

200ml

 

Mus Magiczny 100ml

Skład: jabłko, truskawka, banan, aronia, lio ananas

 

Zupa brokułowa

z ziemniakami, warzywami, pietruszką zieloną, zabielana śmietaną 18% 250ml

- udka z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, brokuł mrożony, por, pietruszka zielona, ziemniaki, sól, pieprz,

śmietana 18%

*śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych

Kluski na parze* 150g

- mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, jaja, serwatka w proszku ( z mleka), cukier, sól. Może zawierać soję, łubin

z sosem jogurtowo – jagodowym

-jogurt naturalny*mleko, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii mlekowych

Jagody mrożone, cukier

Kompot owocowy  200ml

- woda, czarna porzeczka, truskawka, aronia, śliwka

Galaretka owocowa z brzoskwinią 150g

- agrestowa

- truskawkowa

*galaretka truskawkowa

cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, estrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, barwnik (karoteny)

*galaretka agrestowa

cukier, żelatyna wieprzowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwniki (kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, kurkumina

PIĄTEK       17.05.2024r.                   

Chleb wiejski* 60g

( *mąka pszenna, woda, kwas chlebowy, mąka żytnia, drożdże, sól)

Masło 82%

Ser żółty gouda 20g

- mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii, podpuszczka, stabilizator: chlorek wapnia, barwnik: annato

Ogórek małosolny 20g

Pasta z kiełbasy 20g

wyrób własny

- mięso wieprzowe 98%

*musztarda

-woda, gorczyca, cukier, ocet, sól, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, estrakt z przypraw

masło, majonez kielecki

Skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%). Bez substancji konserwujących.

Kawa zbożowa*

- zboża 72% (jęczmień, żyto), cykoria, burak cukrowy-prażone

z mlekiem 2%

Herbata z cytryną dosładzana cukrem 200ml

 

Lemoniada – wyrób własny 200ml

- cytryna, limonka, mięta, woda przegotowana

Zupa nylonowa

z warzywami

i pietruszką zieloną 250ml

- marchewka, seler, pietruszka, por, kasza manna, pietruszka zielona, kurczak, sól, pieprz mielony

Ziemniaki 150g

Ryba smażona 80g

- ryba filet z Miruny, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, pieprz, sól

Surówka z nowej kapusty kiszonej 80g

- kapusta kiszona, cebula, marchewka, jabłko, szczypta cukru trzcinowego, olej rzepakowy

Kompot wiśniowy 200ml

- woda, wiśnie, cukier

 

Truskawki świeże 200g

 

MIĘDZY POSIŁKAMI PODAWANA JEST WODA MINERALNA NIEGAZOWANA

BEZ OGRANICZEŃ

 

 

Substancje uczulające:

 

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

PONIEDZIAŁEK  13.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*gorczyca

 

*jajka

*mąka pszenna, gluten

*mleko

 

*mleko

WTOREK     14.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*gorczyca

*mleko

*seler w zupie

*jajka

*seler

*mleko

 

ŚRODA         15.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*jajko

*mleko

 

*seler w zupie

*mąka pszenna, gluten

*gorczyca

*mąka pszenna, gluten

*mleko

 CZWARTEK        16.05.2024r.

*gorczyca

*mleko

 

 

*seler w zupie

*mąka pszenna, gluten

*jajka

*mleko

*mleko

PIĄTEK       17.05.2024r.

*mąka pszenna, gluten

*gorczyca

*mleko

*seler w zupie

*mąka pszenna, gluten

*jajka